DSC02449.JPG

CARRIAGE HOUSE


FLORIDA INTERNATIONAL UNIVERSITY
SPRING 2016
PROFESSOR: JORGE SAN MARTIN
LOCATION: SAVANNAH, GEORGIA

PROJECT DESCRIPTION

The home shall be a place to write, to read, to cook and store food, to eat, to sleep, to store clothes, to store 500 books, and sink, a shower, a toilet, a stair and a covered porch. The primary entry shall be from east jones lane.the garden is to be designed to accommodate a place to read, eat and rest. A small kitchen garden (20sqft min) and fountain (10 sqft min) shall also be included in this space. The stair to the back of the main house is to be redesigned. Please note there shall be only built-ins. All built-ins shall be designed to accommodate the needs of the program.

The site shall be a typical carriage house site found in savannah. The site is 20’-0” deep by 24’- 0” wide by 24’-0” high. One parking space is to be maintained (12’-0”wide x 18’-0” deep x 10’-0” high minimum). The garden area is 20’-0” deep by 24’-0” wide. The home for a writer can occupy one half of the ground floor and the entire second floor. The maximum building height is 24’-0”.

The carriage house must contain a poetic place/idea space. Although it would certainly be desirable that poetry and ideas infuse every aspect of your project, the ppis is the one place/space in the project where the poetry of your idea is in the foregrounded. It is here that if all else is somehow lost in the years to come your project would be able to be seen and understood by future inhabitants and visitors. The ppis most often engages light as a material for architectural poetry in a project. Examples of ppiss might be the ramp in le corbusier’s villa savoye, the hallway through which a point of light passes that falls on the inner wall of the great temple at abu simbel, the stair in louis kahn’s yale art museum, or the entrance to asplund’s stockholm library.

CARRIAGE HOUSE

I want to express the importance of my spaces. From a single cube, i extrude different volumes to bring importance to their transition and their view from outside. Stairs are pulled out as the extrusion of the poetic space to show relevance. 

I used ribbon windows to bring privacy to certain spaces and a large window in the idea space to engage light as a material for architectural poetry in a project. This contrast of windows reverses traditional notions of weight by placing the heavier walls above the lighter ones and vice versa creating a balance.

In the inside linear spaces acting as planes, serve for directionality and circulation to define spaces without enclosing them.

FLOOR PLANS

SECTION PLANS

AXONOMETRIC

MODEL

 

RENDERINGS